RO
EN
HU

Tibor Fazakas

grafician

Spicuiri din critica de artă


Temperele lui Tiberiu Fazakas inchid geometriile severe ale industriei, tratate in griuri ce se compun intr-un desen aproape ingineresc, ferit - insa - surprinzator de raceala simplelor efecte geometrice.

Dan Grigorescu

Compunerile sunt incordate, poarta ritmuri iritante; raceala formelor este dizolvat de iluzia miscarii, si de armonia omniprezenta.

Murádin Jenő

Arta lui Tiberiu Fazakas mizeaza mult pe mobilitatea structurii mecanice. Dar la nivelul artei lui acestea au numai functia unor mijloace. Obiectul analizei se afla dincolo de ele. Este chiar spatiul.

Ion Iţu

Ciudat cum, desi reprezentarile definesc un spirit puternic rational, un spirit care „socoteste" locul fiecarei forme si pete de culoare, dincolo de acest prim strat al mijloacelor artistice domina un spatiu profund, afectiv.

P. E. Banciu

Tiberiu Fazakas este perseverent in gândirea reductiilor sale la nivel optic-iluzionist a realitatii.

Gheorghe Vida

Dincolo de faptul ca invidiez tenacitatea cu care Fazakas Tibor redacteaza lucrarile, profesionalitatea cu care le compune, pentru mine ele atunci devin sugestive, personale, artistice, când simetria se schimba, structura incepe sa explodeze, iar vântul razbate prin ferestrele imaginare.

Markó Béla

Aceste tablouri care amintesc de creatiile op-art, sunt compuse cu precizie geometrica, din jocul combinativ al liniilor, sunt inchipuirea formei depline: nu se realizeaza numai iluzia miscarii si a spatiului, ci armonia universala, frumosul si unitatea sufleteasca.

Csutak Levente

Lumea artistica a lui Fazakas Tibor, ca si miscarea planetelor, are legile ei specifice. Legi personale, care au la baza unele legi de constructii geometrice, dar care dau libertate de creatie fata de lumea reala luata drept model.

Banner Zoltán